We kindly inform that your browser is no longer supported by Microsoft.

Please switch to a more secure browser such as Chrome or Firefox.

Urbaani paimen ja muita tulevaisuuden ammatteja

Urbaani

Mitä neuvoja voi antaa teinille, joka pohtii tulevaa ammattiaan? Katsotaanpa markkinaa viimeaikaisen uutisoinnin valossa.

Tuoreen Aku Ankan teettämän tutkimuksen mukaan lasten toiveammattien top 5 ei sisällä pelien kehittäjiä, muotisuunnittelijoita eikä legoinsinöörejä, joskin nämäkin saivat mainintoja. Kiinnostavin työ on lasten mielestä keksijänero Pelle Pelottomalla ja onnistumisen ja rahanteon ammattilaisella Roope Ankalla. (Jälkimmäisestä tulee mieleen myös eräitä muita menestyneitä esimerkkejä.)

Monilla Akkarin lapsilukijoilla saattaa kyllä olla tulevaisuudessa edessään yhtä pitkä CV kuin Akulla itsellään, vaikka pätkätyön lisääntymiseen liittyvät uutiset olisivatkin osittain harhaa. Vakituista työpaikkaa ei välttämättä löydy heti valmistumisen jälkeen kasvukeskuksistakaan, mutta kotipaikkakunnallakin voi löytyä vakihommia etenkin, jos on tullut opiskelluksi tekniikkaa tai terveydenhuoltoa.

Katoavista ammateista uutisoidaan joka vuosi raflaavasti. Globalisaatio uhkaa joka neljättä ammattia – eikä muuten vain niitä tehdastöitä vaan myös korkeasti koulutettujen hommia – ja joka kolmas tai joka toinen ammatti katoaa teknologian (mm. tekoäly, virtuaalitodellisuus, 3G, bioteknologia) kehittymisen myötä. Uhatuimmista ammateista julkaistaan tuon tuosta listoja, jotka sisältävät ihan arvattavissakin olevia töitä kuten puhelinmyyjät, toimistotyöntekijät ja muut rutiininomaiset tietotyöammatit.

Perinteisten ammattiin johtavien putkien sijasta kannattaakin keskittyä kehittämään taitojaan. Niinkin pian kuin vajaan kymmenen vuoden päästä parhaat hommat ovat niitä, joista 60 %:ia ei ole vielä keksittykään tänään, on futuristi Thomas Fry todennut. Hän painottaakin taitojen kehittämistä tällä opasvideollaan. Toinen futuristi Michael Lai vinkkaa taitoja, joilla on kysyntää tulevaisuuden ammateissa: kriittinen ajattelu, kyky kommunikoida tehokkaasti, kyky luovaan ajatteluun ja tehokkaat vuorovaikutuskyvyt. Fast Companyn koonti tulevaisuudessa kasvavista toimialoista muistuttaa myös jatkuvan oppimisen tärkeydestä.

Mashablen mukaan tulevaisuuden ammatteja voisivat olla vaikkapa yhteisörahoituksen spesialisti, digitaalinen detox -terapeutti, tuottavuusneuvoja ja urbaani paimen. Jos haluaa olla nyt heti ammatissa, jota on vaikeaa korvata koneilla, sama lähde suosittaa hääsuunnittelijan tehtävää.

Paras neuvo valmistuvalle nuorelle lienee siis unohtaa ahdistus katoavista työpaikoista ja suvun odotuksista. Ei taida olla enää realistista uskoa, että voi valmistua yhdessä opiskeluputkessa suoraan elinikäiseen ammattiin. On syytä toivoa, että opiskelumahdollisuudetkin tukevat muuttuvia työmarkkinoita, mutta onneksi taitojen kartuttamiseen on useita eri teitä.

Liisa Kotilainen
Liisa Kotilainen

Liisa yhdistää työssään ihmisymmärrystä, strategista näkemystä ja operatiivista osaamista. Liisan kokemus kattaa digitaalisen median, myynnin ja markkinoinnin lisäksi palvelumuotoilun ajattelumallit ja käytännön. Muutosjohtaminen, mahdollisuuksien hyödyntäminen ja liiketoiminnan kasvattaminen kiinnostavat Liisaa, jonka kokemuksesta ja osaamisesta on hyötyä sekä strategisissa että operatiivisissa hankkeissa. Liisa on myös suosittu kouluttaja. Ennen business designer -yrittäjyyttään Liisa on toiminut johtajana useilla eri toimialoilla kuten media-, matkailu-, it- ja markkinointialalla.

Lähetä viesti

Heräsikö ajatuksia? Lähetä viesti.

Pyrimme vastaamaan sinulle vuorokauden sisällä.