We kindly inform that your browser is no longer supported by Microsoft.

Please switch to a more secure browser such as Chrome or Firefox.

Tunnetta ja tekoälyä

Tunnetta

Koneoppiminen on Gartnerin hypekäyrän lakipisteessä vuonna 2016. Sen huomaa kaikesta. Tekoälystä, koneoppimisesta ja jopa singulariteetista keskustellaan joka paikassa ja niihin liittyvistä innovaatioista uutisoidaan lähes päivittäin. Osa ihmisistä on haltioissaan elämää helpottavista automaattipalveluista ja osa pelkää maailmanloppua superälykkäiden koneiden toimesta. Selvää on kuitenkin se, että tulevien vuosien aikana älykkäät, itseoppivat järjestelmät tulevat jokapäiväisiksi meidän kaikkien arkeemme.

Tutustuin hiljattain iris.ai -nimiseen palveluun, jossa tekoäly on valjastettu analysoimaan tieteellisiä tekstejä. Lupaava digiloikka väitöskirjani tekemisessä tyrehtyi kuitenkin siihen, että palvelussa voi käyttää ainoastaan open access -artikkeleita eikä keskeisiä oman aihealueeni artikkeleita sieltä löydy. Palvelussa pyydettiin apua tekoälyn kouluttamisessa itse valittua TED-talkia analysoimalla. Minulle kaikkien aikojen paras TED-talk on ollut Benjamin Zanderin puhe klassisen musiikin muutoksia tekevästä voimasta vuodelta 2008. Katsoin puheen ja analysoin sen keskeisiä teemoja Iris.ai -palvelussa ja tämä prosessi sai minut pohtimaan tekoälyn tulevaisuutta ja rajoitteita. Puheen kaksi keskeistä sanomaa ovat nimittäin se, että kun kauniin klassisen musiikin yhdistää omiin merkityksellisiin muistoihin jostakin henkilöstä, syntyy ainutlaatuinen tunnekokemus ja se, että meidän tehtävämme maailmassa on saada meille tärkeiden läheisten ihmisten silmät loistamaan. Näiden asioiden kuvaaminen tekoälylle oli kovin haastavaa, mutta vielä haastavampana pidän sitä, että tekoäly kykenisi jossain vaiheessa synnyttämään meille tällaisia elämyksiä.

En halua liittyä siihen kaartiin, joka munaa itsensä sanomalla, ettei jotakin voi koskaan tapahtua. Uskon itse asiassa vahvasti siihen, että ajan myötä kaikki on mahdollista. Tästä huolimatta näen tekoälyn suuret mahdollisuudet ensisijaisesti toiminnassa, johon ei sisälly tunnetta. Raaka laskenta, rutiinityöt ja tiedon yhdistämiseen liittyvät tehtävät ovat ensimmäisiä tekoälyn sovelluskohteita jo nyt. Lääkärin, konsultin ja juristin työt ovat pian tekoälyn korvaamia, kun taas sairaanhoitajan, muusikon ja uintivalmentajan työt pysyvät turvassa. Pitääksemme itsemme ja osaamisemme relevanttina tulevina vuosikymmeninä kannattaa miettiä, kuinka saamme lisättyä inhimillisyyttä ja tunnetta siihen, mitä teemme työksemme.

Tommi Rissanen
Tommi Rissanen

Tommin intohimon kohteena ovat liiketoimintamallien muutos, liiketoimintaprosessien digitalisointi ja tuotekehityshankkeiden suunnittelu. Hän tuntee perusteellisesti pelien, suoratoistopalveluiden sekä mobiili- ja online-sisältöjen ansaintamalleihin ja jakeluun liittyvät seikat. Tommi on perehtynyt syvällisesti myös digitaalisiin ekosysteemeihin ja alustaliiketoiminnan haasteisiin. Koulutukseltaan Tommi on liiketoimintamallien muutoksesta väitellyt kauppatieteiden tohtori.

Lähetä viesti

Heräsikö ajatuksia? Lähetä viesti.

Pyrimme vastaamaan sinulle vuorokauden sisällä.