Tulovirtojen profiili muutoksessa

Suomen Lehdistössä oli äskettäin juttu mediataloista tapahtumajärjestäjinä. Tapahtumilla haetaan kokonaan uutta tulovirtaa perinteisen median kustantamisen rinnalle.

Lukiessani juttua aloin miettiä, että tämä kuulostaa jotenkin tutulta. Kaivoin vanhoja muistiinpanojani vuosikymmenen alusta ja löysin kirjoittamani matkaraportin kansainvälisestä Digital Media Europe -konferenssista.

Yhtenä aiheena siellä oli ollut kustantajien uudet tulolähteet ja esimerkkinä mm. tapahtumien järjestäminen ja erilaisten tuotteiden myyminen oman brändin alla. Tapahtumajärjestäjänä esillä ollut mediatalo ei ainakaan verkkosivuston mukaan enää järjestä tapahtumia. Syynä voi olla tässä välissä tapahtunut fuusio ja keskittyminen perinteisen medialiiketoiminnan kehittämiseen.

Erilaisten tuotteiden myyminen oman brändin alla sen sijaan näyttää olevan voimissaan esimerkiksi tanskalaisessa Politiken-lehdessä. Politiken aloitti toiminnan kanta-asiakkuusklubin kautta tapahtumalippujen ja matkojen myynnillä ja laajensi sitä mm. kulutustavaroihin. ”Kaikkien tuotteiden on kuitenkin oltava Politikenin laatukäsitteen alle soveltuvia”, olen kirjoittanut. Asiakkaiden uskottiin luottavan brändiin niin paljon, että tämä laatuleima liitettäisiin myös sen alla oleviin tuotteisiin.

Tänä päivänä tarjooma verkkokaupan kautta on erittäin laaja. Kanta-asiakkaille hinnat ovat noin 10 % edullisempia kuin muille, joissain tuotteissa jopa huomattavasti edullisempia. Jos tarjonnan määrästä voi jotain päätellä, niin toiminta on Politikenille kannattavaa.

Politikenin tapauksessa käytetään lehden brändiä hyväksi laajan tuotevalikoiman myyntiin. Suomalaisten mediatalojen tapahtumajärjestämisessä on kyse omien sisältöjen hyödyntämisestä erilaisissa jutuista, yhteisöllisyyden luomisesta ja paikallisuuden hyödyntämisestä tähtäimessä kasvu uusilla liiketoiminta-alueilla.

Molemmat mallit ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten mediayhtiöiden toiminta voi laajentua perinteisen toiminnan ulkopuolelle. Tapahtumien järjestäminen ainakin minusta sopii luontevammin mediataloille kuin sekatavarakauppana toimiminen. Jossain vaiheessa uudet liiketoiminnat voivat tuoda osalle yrityksistä suuren osan sen tuloksesta. Toistaiseksi nämä uudet liiketoiminnat ovat kasvun mahdollistajia.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67

Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Notice: Trying to get property 'post_content' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Kommentit