Star Wars ja mitä siitä voisi oppia

Star Wars: The Force Awakens on mielestäni hieno elokuva. Visuaalisesti upea ja kerronnaltaan tähän mennessä vahvin Star Wars -episodi. Henkilöt ovat tilanteeseen nähden uskottavia ja avaruuden kaikenlaiset asukkaat asettuvat hyvin elokuvan maailmoihin. Vaikka efekteissä ei olekaan säästelty, ne eivät juurikaan ammu yli.

Itse elokuvan sulattelun ja arvioinnin lisäksi päädyin pohtimaan elokuvan maailmaa ammatillisesta näkökulmasta ja löysin kaksi kiinnostavaa kysymystä.  Pompahdan hetkeksi Star Warsin aikaan ja tarkastelen kysymyksiä sieltä käsin.  Pidätän tässä yhteydessä itselleni kirjoittajan vapauden unohtaa Star Wars-tarinan yksityiskohdat.  Lisäksi tulkitsen aikajärjestystä niin, että Star Wars tapahtuu paljon meidän aikamme jälkeen.

Ensimmäinen kysymys on, miten muutos nykymaailmasta elokuvan aikaan on voinut edetä. Avaruusmatkustaminen, lukuisten asuttujen planeettojen löytäminen sekä erilaiset viestintä- ja taisteluvälineet edellyttävät huikeaa yhteiskunnallisten mullistusten, teknologisten murrosten ja liiketoiminnallisten disruptioiden ketjua.

Moni yritys on kaatunut ja lukuisia syntynyt, kun uudet teknologiat ovat mahdollistaneet aivan uudenlaista toimintaa ja ansaintaa.  Ehkä joukossa on ollut jokunen maastakin ponnistanut, mutta useampia on tullut muilta planeetoilta, toisista galakseista ja avaruuden syrjäkulmilta.  Nousevien ja laskevien yritysten lailla on ollut nousevia ja laskevia yhteiskuntia, aurinkokuntia ja muita avaruuden järjestelmiä.

Ihanteelliset liiketoiminnan kehittämismallit ovat vaihdelleet.  Välillä on uskottu startupien nimeen, toisinaan on pidetty korporaatioita parhaana ja on voinut olla aikoja, jolloin kehittämisen kärki on ollut julkisilla organisaatioilla.  Vaikea on kuitenkin sanoa, minkälaisen kehityskulun kautta esimerkiksi valomiekat ja kuolontähdet ovat syntyneet.

Toinen kysymys on, onko mahdollista, että ajan myötä ICT-tekniikasta tulee kestävää paitsi fyysisesti myös standardimielessä.  Esimerkiksi R2D2:n elämänkaari kestää kymmeniä vuosia ja joka vaiheessa sen viestintävälineet, fyysiset liitännät ja rajapinnat ovat ajan tasalla ja yhteensopivia muiden laitteiden kanssa.  Tarina ei tosin kerro, kuinka paljon kyseistä robottia on päivitetty ajan myötä.

Toisaalta on epäselvää, onko teknologian kestävyys merkki muutoksen näivettymisestä vai teknologian kypsymisestä lähes täydelliseksi.  Tai aiheuttavatko jatkuva yhteiskunnallinen levottomuus sekä toisiaan seuraavat kriisit ja sodat teknologisen pysähtymisen vai edellyttääkö intergalaktinen toiminta entistä parempia ja laajemmin hyväksyttyjä standardeja, joiden muuttaminen vie kymmeniä tai jopa satoja vuosia.

Vaikka Star Wars on silkkaa satua, sen tekijät ovat luoneet huikeita maailmoita silmiemme eteen.  Todennäköistä on, että osa niistä toteutuu ajan myötä.  Mielenkiintoista on jäädä pohtimaan, minkälainen osuus tällä filmisarjalla tulee olemaan tulevaisuuden kehitykseen vai tapahtuuko kehitys täysin erilaisen evoluution kautta.  Veikkaisin jälkimmäistä.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67

Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Notice: Trying to get property 'post_content' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Kommentit