Milloin teidän yrityksenne saavutti tai saavuttaa kannattavuuden?

Suomessa sijoitukset kasvuyrityksiin ovat merkittävässä kasvussa. Viime vuonna niitä tehtiin yhteensä 347 miljoonaa euroa. Sijoitusten määrä on yli kaksikertaistunut viidessä vuodessa ja kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 10 %. Tosin silmiinpistävää on, että kasvu on tullut pitkälti ulkomailta, kun kotimainen osuus on supistunut.

Viime vuonna ulkomaiset sijoitukset olivat suomalaisiin kasvuyrityksiin yhteensä 208 miljoonaa euroa. Suomi on siis kansainvälisten sijoitusten näkökulmasta hyvässä vedossa. Siksipä herääkin kysymys, miten saisimme entistä vahvempaa jatkoa tälle kasvulle?

Digital Media Finland seuraa läheltä kasvuyritysten kehitystä sekä useissa toimeksiannoissa yrityksiltä että Maccelerator-kiihdyttämön kautta, jossa viimeisen kahden vuoden aikana on viety eteenpäin 30 startupin kasvupolkua.

Talouden valmennuksessa, josta pääkodat lopussa, olemme keskittyneet vahvasti kahteen asiaan: liiketoimintamallin luomiseen, joka tähtää yli miljoonan euron liikevaihtoon sekä break-even pisteen saavuttamiseen, jossa asiakkailta saatu ansainta ylittää yrityksen kustannukset. Ensimmäinen tavoite katsoo vahvasti tulevaisuuteen. Jälkimmäinen tavoite puolestaan testaa, miten nopeasti ansaintamallin toimivuus ja siihen tarvittavat resurssit kohtaavat. Valitettavan usein Excelissä luvut muodostuvat helpommin kun pankkitilin saldo.

Kansainvälisen rahoituksen hakeminen tuntuu kasvuyrityksille usein etäiseltä. Kuitenkin kansainväliset sijoittajat saattavat hakea juuri nyt teidän kaltaisen yrityksen erityisosaamista. Tämän kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi Business Finland on kehittämässä DealFlow-työkalua.

Ei varmaan ole yllätys, että palvelussa tiedustellaan kysymyksessä 12 seuraavasti: ”When did the company reach break-even or when do you estimate it will reach it?”. Palveluun on jo kirjautunut satoja kasvuyhtiöitä ja järjestelmässä on tiedot yli 900 sijoittajasta, joista suurin osa on ulkomailta. Taustalla Business Finland toimii asian eteen aktiivisesti noin sadan hengen voimin yli 100 maassa.

Jos hiukankaan mietitte ulkomaisen rahoituksen saamista nyt tai tulevaisuudessa, niin kannattaa ehdottomasti käydä kirjaamassa yrityksenne tiedot palveluun. Ensi vuoden alkupuolella palvelusta on tulossa entistä uljaampi versio. Luodaan tästä yhdessä näyteikkuna suomalaisesta osaamisesta kansainvälisille sijoittajille!

Yllä mainitsimme kiihdyttämön talouden valmennuksesta ja alla on vielä viisi kohtaa, joihin olemme siinä pureutuneet.

  1. Kuukausittain yrityksen keskimääräiset kulut ovat xx € kuukaudessa ja ne jakautuvat ….
  2. Näiden kulujen kattamiseen tarvittava myynti syntyy seuraavasti…, konversion ollessa kaupoiksi …
  3. Hinnoittelu on rakennettu …. ja eri versiot ovat…
  4. Jotta kannattavuuden raja (break-even) saavutetaan, tarvitaan xx euron rahoitus, joka muodostuu…
  5. Miljoonan euron liikevaihdon yritys saavuttaa xxx ja se muodostuu seuraavista ansaintalähteistä…
    (voiko esim. IPR omaisuuttaa kaupallistaa lisensoimalla kolmansille osapuolille?)

Petri Pekki toimii tällä hetkellä kasvu- ja startup-yritysten parissa Business Tampereessa. Hän on mukana Digital Media Finlandin kumppanuuskonsulttina mm. Maccelerator kiihdyttämössä.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67

Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Notice: Trying to get property 'post_content' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Kommentit