Mikromaksamisen hämärä menneisyys ja epäselvä tulevaisuus

APE Payment lupaa tehdä jopa 2–10 sentin maksuista järkeviä palvelun tarjoajille ja maksamisen helpoksi kuluttajalle. Maksamisen helppoutta päätin testata kokeilemalla palvelua. Pienien maksujen järkevyydestä palvelun tarjoajille saisin viitteitä hakemalla palveluita tietyillä kriteereillä. Etsin APE-kukkaronkumppaneiden tarjoomasta tuotetta, joka olisi välittömästi kulutettava, maksaa alle euron ja sen hankkiminen APE-kukkarolla ei vaatisi erillistä kirjautumista palveluun. Nopealla skannauksella näillä kriteereillä tarjolle löytyi koodinpätkää (0,25 €), tuote- ja peliarvostelu (0,19 €), raamattuartikkeli (0,25 €), Matti-dokumentti (0,7 €) ja auton testiraportti (0,50 €). Euron maksava Hesarin artikkeli pääsi lähelle näitä hakuehtoja. Iltapäivälehden näköislehti maksaa APE-kukkarolla maksettuna 0,90 euroa, mutta näytti vaativan kirjautumisen.

Latasin APE-kukkaroon viisi euroa. Skannauksen perusteella en olisi tehnyt vielä yhtään ostopäätöstä. Halusin kuitenkin testata palvelun toimivuutta ja hankin 0,19 euroa maksavan tuotearvostelun printteristä. Ostamisen helppoutta ei sovi moittia, kun erillistä kirjautumista tuotearvostelun tarjoajan sivuilla ei tarvitse tehdä.

Mikromaksaminen on ollut kuluttajalle liian hankalaa ja transaktiokustannukset palvelun tarjoajille liian kalliita. Kuluttajien kannalta ostamisen helppouden on kunnolla toistaiseksi pystynyt ratkaisemaan Applen iTunes. Laskutusmalli tosin perustuu ostosten niputtamiseen ja niiden laskuttamiseen noin viikon väliajoin. Tekstiviestimaksut ovat toinen kuluttajan kannalta aika näppärä tapa hankkia palvelu internetistä. Mikromaksaminen ei näissäkään transaktioputkissa ole ollut palvelun tarjoajien kannalta kulurakenteen vuoksi kiinnostavaa.

Operaattoreiden lisäksi maksujärjestelmäpalveluiden tarjoajista kansainvälisesti tunnetuin toimija onPayPal. Suomen pienille markkinoille PayPal ei ole tuonut ratkaisujaan. Sen sijaan Suomessa on ollut aika ajoin itsenäisiä yrityksiä toteuttaa innovatiivinen maksujärjestelmä nettipalveluille. Uusin ja ehkä lupaavin tulokas on APE Payment, jonka palvelua APE-kukkaroa ovat mm. lehtitalot viime aikoina koemielessä ottaneet käyttöön. Keskisuomalainen tosin ilmoitti viime vuoden marraskuussa muutaman kuukauden käytön jälkeen lopettaneensa kokeilun. Helsingin Sanomat puolestaan aloitti palvelun käytön tämän vuoden tammikuussa.

Seuraavien mikromaksullisten hankintojen osalta taidan ostamisen helppoudesta huolimatta jäädä odottelemaan itselleni mielenkiintoisempien tuotteiden tuloa ostettavaksi. Eli todennäköisesti unohdan koko homman, ellei joku näistä palvelun tarjoajista väkevästi herättele ostotarpeitani. Lisäksi en ole kovin innoissani siitä, että joudun lataamaan etukäteen saldoa johonkin palveluun.

Virpi Martikainen

Virpi on digitaalisen median liiketoiminnan osaaja, jonka toimialatuntemus kattaa internet- ja mobiilipalvelut, musiikin ja pelit. Hänellä on pitkä kokemus telekommunikaatio- ja sisältöalojen tuotekehityshankkeiden johtamisesta ja toteuttamisesta, strategiaprosesseista sekä strategioiden käytäntöön viemisestä. Hallitustyöskentelyyn Virpi on perehtynyt yrityssparrausten lisäksi suorittamalla Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -tutkinnon. Digital Media Finland on valittu palveluntuottajaksi ELY-keskusten tarjoamiin konsultointipalveluihin. Virpi toimii asiantuntijana aihealueella Innovaatioiden kaupallistaminen, jonka tarkoituksena on pk-yrityksen liiketoiminnan kehittäminen innovaatioita hyväksi käyttäen.

Kommentit