Mihin startup-yrittäjä kaipaa eniten valmennusta?

Viime vuoden kysyimme Maccelerator-kiihdyttämön startupeilta, mistä aihealueesta he kaipaisivat lisävalmennusta. Tuotteistus nousi esiin toiseksi kiinnostavimpana aiheena ja viennin tukeminen kolmantena. Kaikkien eniten yritykset kaipasivat kuitenkin lisää tukea johtamiseen liittyvissä kysymyksissä. Puolet vastaajista nosti tämän aihealueen keskeisimmäksi alueeksi ja erityisesti henkilöstön, itsensä sekä luovan työn johtaminen nimettiin lähes tasaosuuksin tukea kaipaaviksi teemoiksi.

Erityisesti alkuvaiheen kasvuyritysten johtamishaasteet liittyvät vahvasti yrittäjien itsensä johtamiseen. Eikä ihme. Työn alla on aina enemmän asioita mihin päivän tunnit riittävät, ja resursseista ja rahasta on jatkuva pula. Tuotekehityksen ennakoitua hitaampi edistyminen ja vastoinkäymiset myyntityössä tuottavat sekä pettymyksen että riittämättömyyden tunteita.

Olemme kiitollisia Petri Suhoselle, joka on avannut omia jaksamiseen ja loppuun palamiseen liittyviä tunteitaan ja kokemuksiaan. ”Suomalaisen suvun vesana minun oli lähes mahdotonta pyytää apua tai edes kertoa kenellekään ongelmistani”, toteaa Petri blogissaan ja käy läpi oman polkunsa työuupumuksesta palautumiseen. Lopuksi hän toteaa kannustavasti.: ”Nyt minun on aika opetella johtamaan itseäni ja tekemään töitä – uudella tavalla ja uusilla itse itselleni kirjoittamilla säännöillä.”

Omien voimavarojen kasvattamista lähestyimme Aki Hintsan core-mallin kautta, jota hän avasi kiinnostavasti kirjassaan Voittamisen anatomia.

Muutamat Hintsan jakamat ohjeet kuulostavat lohdullisilta ja kannustavilta. Älä yritä tulla täydelliseksi, ainoastaan vähän paremmaksi. Hän ei uskonut elämäntaparemontteihin, vaan muutamien asioiden muuttamiseen kerrallaan oman hyvinvoinnin parantamiseksi jollain kuudesta ydinalueesta: fyysinen aktiivisuus, ravinto, palautuminen, biomekaniikka, henkinen energia ja yleinen terveys. Kaiken pohjana kuitenkin on ymmärrys omista arvoista ja asioista, jotka tulee laittaa elämässä etusijalle.

Aiemmissa blogipostauksissani olen jo viitannut Ventti-kehitysohjelmaamme. Olemme tiivistäneet siinä johtamiseen liittyvät näkökulmat seuraaviin neljään kohtaan:

  • Kannattavuuspisteessä meillä on seuraavat työntekijät… ja miljoonan euron liikevaihtoon päästäksemme meidän on palkattava näiden lisäksi….
  • Olemme työntekijöiden kanssa nähneet yrityksemme menestyksen edellytyksiksi…
  • Työntekijöiden jaksamisesta ja osaamisesta huolehdimme … ja omasta jaksamisestani sekä osaamisestani huolehdin….
  • Itselleni elämässä tärkeimpiä asioita ovat … ja tasapaino näiden kesken syntyy….

Jäinpä itsekin pohtimaan tuota viimesitä kohtaa näin kesän jälkeen, kun elämisen rytmi vaihtuu ja kalenterin siniset palkit pitenevät.

Kirjoittaja on Business Tampereen asiakkuusvastaava startup toiminnassa ja Digital Media Finlandin kumppanikonsultti.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67

Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Notice: Trying to get property 'post_content' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Kommentit