Lompakko katoaa kännykkään

Tuleeko lompakko siirtymään samaan muinaismuistojen seuraan c-kasetin, videoiden ja telefaxin kanssa? Osalla lompakon kortit ovat jo siirtyneet kännykän kuoriin ja vaiheittain ne näyttäisivät siirtyvän kännykän sisään.

Omasta taskustani löytyy vielä lompakko. Olen kuitenkin jäänyt miettimään ABC:n bensa-asemilla tankatessani ja kännykällä kätevästi maksaessani, että samoinhan tuo hoituisi lähikaupassakin.

Uutiset ajokortin siirtymisestä mobiilisovellukseksi ja suunnitelmat kirjastokortista kännykässä tulevat tyhjentämään lompakkoa entisestään. Easypark on vienyt kolikkopussin autosta ja esimerkiksi Tampereen Blockfesteillä rannekkeeseen kytkettiin mahdollisuus palvelujen mobiilimaksamiseen.

Käteisellä maksaminen vähenee Suomessa viiden prosentin vuosivauhtia. Esimerkiksi Kiinassa AliPaytä käytetään maksamiseen jo enemmän kuin käteistä. Pankkikorteilla maksettiin Suomessa 45 miljardin euron edestä vuonna 2016 ja käteistäkin nostettiin automaateista vielä 13 miljardia euroa eli käteismaksujen osuus tuolloin oli vielä lähes neljänneksen luokkaa.

Lähimaksaminen opettaa uuteen maksamisen tapaan, jossa maksut hoidetaan ”vilauttamalla”. Jo yli viidestä miljoonasta pankkikortista löytyy lähimaksuominaisuus ja entistä useammasta kännykästä NFC-yhteyttä hyödyntävä lähimaksu. Sormenjälkitunnistuksella voidaan lisäksi poistaa lähimaksujen 25 euron yläraja.

Vahva biometrinen tunnistautuminen tulee ratkaisemaan monta ongelmaa. Meidät tunnistetaan sormenjäljen, silmän iiriksen, äänen, kasvojen, kämmenkuvan tai allekirjoituksen avulla. Jokaisessa meistä on ihailtavan paljon ainutkertaista. Toki ihminen on luova: identiteettivarkauksien taloudelliset kannusteet ovat kasvaneet, kun esim. pankkitilit ovat sen takana. Väärinkäytöksiä ei ole ainakaan vielä pankeissa havaittu.

Jo nyt Suomessa voi tunnistautua sormenjäljellä mm. Danske Bankin Mobile Payssa ja mobiilipankissa. Samoin OP:n mobiilipankissa ja Pivossa tämä biometrinen tunniste on käytössä. ”Tällä hetkellä nopeimmin kasvava mobiimaksamisen muoto on Siirto”, kertoo Kristian Luoma Osuuspankista. Pankkien välinen yhteistyö on mahdollistanut tämän maksumuodon nopean kasvun.

Suomalaiset pankit lähtevät hyvistä asemista mobiilimaksamisen kisaan. Pystyvätkö ne kuitenkaan haastamaan Googlen ja Applen, jotka vyöryttävät omat maksamisen ratkaisunsa verkkokauppaan, lähimaksuun ja luonnollisesti sovelluskauppaansa? K- ja S-kauppaketjut tulevat olemaan myös tärkeässä roolissa päättäessään, millä tavoilla me voimme maksaa kassoilla päivittäistavaramme. Keskon kanta-asiakaskortti toimii jo osana Osuuspankin mobiilikorttia.

Oletan, että lapsenlapsemme tulevat kysymään meiltä, että mikä se lompakko olikaan. Muovikorttimme siirtyvät jo kiihtyvää tahtia kännykkään ja ehkä tuo päivä ei olekaan kaukana.


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67

Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Notice: Trying to get property 'post_content' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Kommentit