ELY-yrityspalveluiden tulevaisuus

ELY-yrityspalvelut ts. yritysten kehittämispalvelut muodostuvat tällä hetkellä ELY-keskuksen tarjoamista konsultointi- ja koulutuspalveluista sekä rahoituspalveluista. Esimerkki ELY-yrityspalveluista on konsultointipalvelu, josta yritys maksaa 300 euroa + alv per päivä.

Vuonna 2019 toteutetaan maakuntauudistus, jonka yhteydessä työ- ja elinkeinopalvelut eli TE-palvelut ja ELY-yrityspalvelut kootaan julkiseksi kasvupalveluksi. Kasvupalveluiden tehtävä on edistää uutta yritystoimintaa, yritysten kasvua, uudistumista ja kansainvälistymistä. Kasvupalvelut tulee toimimaan kilpailullisella monituottajamallilla, joten sitä voisi luonnehtia mini-soteksi. Malli toimii niin, että maakunnat järjestävät palvelut ja yhtiöt sekä yhdistykset tuottavat ne.

Mitä merkitystä tällä sitten on eri toimijoille?

Uudistuksen onnistuessa työ, osaaminen ja tekijät löytävät paremmin toisensa. Asiakkaan valinnanvapauden pitäisi parantaa palvelujen vaikuttavuutta, synnyttää uusia palveluinnovaatioita ja luoda uusia palvelumarkkinoita.

Kuulostaa hienolta, mutta vielä emme tiedä miten uudistus käytännössä eri maakunnissa toteutetaan.

Käytännön toimenpiteitä on ideoitu muun muassa markkinavuoropuhelu-tilaisuuksissa, joihin on kutsuttu kasvupalvelun toimijoita. Asiantuntijapalveluiden hankintaan yksi kannatusta saanut malli on palveluseteli. Siitä on valtakunnan tasolla saatu kokemuksia ainakin Tekesin innovaatiosetelin kautta. Paikallisesti palvelusetelikokeiluja on ollut aiemminkin.

Haluaisimme kuulla myös asiakkaiden mietteitä siitä, miten ja mistä konsultointipalveluita haluttaisiin ostaa. Suomessa on joka tapauksessa lähitulevaisuudessakin yhteiskunnan tukemia yrityspalveluita, joten tässä kohtaa on hyvä hakea sitä parasta toimintamallia.

Tämän hetken tieto on, että nykyisellä mallilla toimitaan vuoden 2017 loppuun saakka. Uhkana on, että tulee pitkä jakso tyhjäkäyntiä ennen kuin maakuntauudistus saa rattaat taas pyörimään.

Jätetään nämä asiat nyt kesän ajaksi hautumaan ja katsotaan loppuvuodesta missä mennään.

Aurinkoista kesää!

Kerrothan meille mielipiteesi ja kehitysideasi yrityspalveluista! Voit kommentoida vastaamalla blogikirjoitukseen tai lähettämällä viestiä Virpille osoitteeseen virpi.martikainen@nulldigitalmedia.fi  

Virpi Martikainen

Virpi on digitaalisen median liiketoiminnan osaaja, jonka toimialatuntemus kattaa internet- ja mobiilipalvelut, musiikin ja pelit. Hänellä on pitkä kokemus telekommunikaatio- ja sisältöalojen tuotekehityshankkeiden johtamisesta ja toteuttamisesta, strategiaprosesseista sekä strategioiden käytäntöön viemisestä. Hallitustyöskentelyyn Virpi on perehtynyt yrityssparrausten lisäksi suorittamalla Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -tutkinnon. Digital Media Finland on valittu palveluntuottajaksi ELY-keskusten tarjoamiin konsultointipalveluihin. Virpi toimii asiantuntijana aihealueella Innovaatioiden kaupallistaminen, jonka tarkoituksena on pk-yrityksen liiketoiminnan kehittäminen innovaatioita hyväksi käyttäen.

Kommentit