Datan jakamisen pelinsäännöt

Digitalisaation edetessä kaikkien alojen toimijat ovat havahtuneet huomaamaan, kuinka lineaariset arvoketjut vaihtuvat vähitellen ekosysteemeihin ja alustatalouteen.

Yksi visaisimmista tähän kehitykseen liittyvistä kysymyksistä koskee datan roolia liiketoiminnassa ja sen luonnetta omaisuuseränä. Dataa syntyy niin paljon, että sen arvo ja merkitys voivat olla hyhmäisiä, ja juuri siksi siihen suhtaudutaan usein ylivarovaisesti.

Omassa konsultin työssäni olen havainnut, että ekosysteemien rakentumisen tiellä yksi keskeisimmistä esteistä on avoimuuden pelko. Olemme varautuneita uudenlaisissa tilanteissa, joissa liiketoiminnan kehittämisessä pitäisi tehdä yhteistyötä uudenlaisten ja jopa joillain osa-alueilla kilpailijoina toimivien tahojen kanssa. Tällöin oman yrityksen datasta pidetään helposti kiinni kynsin hampain, vaikka sen jakaminen voisi mahdollistaa koko ekosysteemin kasvun ja menestyksen.

Yhtäältä on selvää, että kaikkea dataa ei voida jakaa vapaasti. Toisaalta on opittava määrittelemään rajoja uudella tavalla siten, että jaettavissa olevaa dataa ei pantata koko ekosysteemin ja viime kädessä myös datan omistavan yrityksen edun vastaisesti. Ekosysteemeissä data jalostuu ja sen arvo voi kasvaa merkittävästi.

Jotta yrityksesi tuottamasta datasta saataisiin kaikki irti, kannattaa kysyä itseltään seuraavat kolme kysymystä:

  1. Olenko inventoinut, mitä kaikkea dataa yritykseni toiminnasta syntyy?
  2. Olenko analysoinut, millä tavoin sitä voitaisiin käyttää oman yrityksen ja sille relevanttien ekosysteemien kehittämisessä?
  3. Olenko suunnitellut, millaisilla pelinsäännöillä ja riskitasoilla voimme jakaa ja hyödyntää omaa ja muiden dataa ekosysteemien piirissä?

Ylivarovaisuuden aika on ohi – tartu toimeen ja ota harkittuja riskejäkin datan jakamisessa kehitystoiminnassa!


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67

Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 67


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Notice: Trying to get property 'post_content' of non-object in /var/www/customers/digitalmediafi/public_html/wp-content/themes/dmf2014/single.php on line 68

Kommentit