We kindly inform that your browser is no longer supported by Microsoft.

Please switch to a more secure browser such as Chrome or Firefox.

Maailma muuttuu, Tommiseni

Maailma

Nuorin tyttäreni syntyi huhtikuussa 2008 maailmaan, joka oli juuri vastaanottamassa edellisvuonna lanseeratun iPhonen. Huolimatta teknologiayhteisön ivallisesta suhtautumisesta tuoreeseen kilpailuun, puhelimia myytiin valtavasti. Sittemmin Nokian, Blackberryn ja monen muun kilpailijan hymy on jähmettynyt ja kadonnut kokonaan iPhonen jatkaessa voittokulkuaan.

Kun katsotaan tämän päivän kuumia teknologiayrityksiä keulilla komeilevat varsin erilaiset toimijat kuin kymmenen vuotta sitten. AirBnb, Uber ja Snapchat ovat kaikki kasvaneet globaaleiksi ilmiöiksi iPhonen kymmenvuotisen olemassaolon aikana. IPhonen kiihdyttämän, useiden teknologioiden yhtäaikaisen murroksen voidaan myös katsoa mahdollistaneen näiden alustatalouden yksisarvisten menestyksen. Mobiilisovellukset, nopeat tietoliikenneyhteydet ja ihmisten verkkoidentiteettien syntyminen ovat jokainen itsessään valtavia murroksia, joiden yhteisvaikutuksesta maailmamme on sellainen kuin se tänään on.

Minulle syntyy kesäkuussa poika. Mietin, millaiseen maailmaan hän tulee kasvamaan ja mitä hän miettii lähestyessään kymmenettä syntymäpäiväänsä. Teknologiat, jotka nyt ovat alkuvaiheessa ovat tuolloin jokapäiväistyneet. Kaikki tämän päivän hypetetyt teknologiat eivät tule kestämään aikaa ja osasta meillä ei ole vielä aavistustakaan. Uskon kuitenkin vahvasti, että lohkoketjut (blockchain), tekoäly, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus, joukkorahoitus sekä esineiden internet (internet of things) tulevat olemaan 2020-luvun uusien palveluiden taustalla.

Sijoittajia nämä teknologia-alueet kiinnostavat kovasti ja erityisesti tekoälytutkimukseen kaadetaan tällä hetkellä miljardeja euroja. Yksityishenkilönä yksittäisten teknologioiden kehittymisen sijaan kiinnostavampaa on yrittää ymmärtää sitä, miten näiden teknologioiden yhteisvaikutus muokkaa maailmaa, johon tyttäreni ja tuleva poikani kasvavat. Omassa kuplassani on syytä aina välillä muistuttaa itselleni, että vuonna 1837 kehitetty lennätinteknologia on edelleen käytössä esimerkiksi Belgiassa, joten kommunikaatioteknologiat eivät kuole helposti. Sen sijaan se tapa, jolla niitä käytämme, tulee varmasti muuttumaan. Suosittelen seuraamaan, kuinka lapsenne käyttävät Snapchatia tai Instagramia ja miettimään, miten tällä hetkellä nupullaan olevat teknologiat tulevat vaikuttamaan omaan elämäänne.

Tommi Rissanen
Tommi Rissanen

Tommin intohimon kohteena ovat liiketoimintamallien muutos, liiketoimintaprosessien digitalisointi ja tuotekehityshankkeiden suunnittelu. Hän tuntee perusteellisesti pelien, suoratoistopalveluiden sekä mobiili- ja online-sisältöjen ansaintamalleihin ja jakeluun liittyvät seikat. Tommi on perehtynyt syvällisesti myös digitaalisiin ekosysteemeihin ja alustaliiketoiminnan haasteisiin. Koulutukseltaan Tommi on liiketoimintamallien muutoksesta väitellyt kauppatieteiden tohtori.

Lähetä viesti

Heräsikö ajatuksia? Lähetä viesti.

Pyrimme vastaamaan sinulle vuorokauden sisällä.