We kindly inform that your browser is no longer supported by Microsoft.

Please switch to a more secure browser such as Chrome or Firefox.

Kymmenen vinkkiä rahoituksen hakemiseen pääomasijoittajalta

Kymmenen

Kasvavan yhtiön on usein vaikea saada rahoitusta reaalivakuuksien puuttuessa ja perinteisten rahoittajien pelätessä yhtiön toimintaan liittyviä riskejä. Pääomasijoittaja voi kuitenkin tarjota tällaiselle kasvuyritykselle merkittävääkin rahoitusta. Olen pitkällä konsulttiurallani sparrannut monia startupeja hankkimaan rahoitusta, kun taas nykyisessä päätyössäni toimin pääomasijoittajana. Olen koonnut tähän blogiin muutamia mielestäni keskeisiä asioita, jotka auttavat startupeja paremmin ymmärtämään pääomasijoittajien logiikkaa.

Pääomasijoittaminen on riskisijoittamista. Monen sijoituskohteen kohdalla sijoittaja voi menettää jopa koko sijoituksensa, kun taas joidenkin sijoituskohteiden kohdalla sijoitus tuottaa moninkertaisesti sijoitetun pääoman takaisin. Pääomasijoittaja kerää sijoituksista riittävän tasapainotetun sijoitussalkun, joka antaa keskimäärin hyvän tuoton. Koska tuotot tulevat pääosin parhaista onnistumisista, sijoittaja hakee jokaiselta sijoitukseltaan mahdollisuutta isoon kasvuun ja sitä kautta sijoituksen arvonnousuun. Tämän takia pääomasijoittajat sijoittavat vain merkittävää kasvupotentiaalia omaaviin yhtiöihin.

Pääomasijoittamisen perusperiaatteena on tarjota yritykselle kasvun mahdollistama rahoitus sekä – mikä ehkä tärkeintä – haastaa ja kannustaa yritys nopeampaan kasvuun, kuin mitä se ilman ulkopuolista sijoittajaa tekisi.

Yleensä pääomasijoittajat sijoittavat vain pieneen osaan niistä yrityksistä, joihin sijoittaja tutustuu.  Siksi yrityksen ei kannata kokeilla kevyesti kepillä jäätä sijoittajan kanssa vaan tehdä kotityöt huolellisesti.

Alla on omaan kokemukseeni pohjautuva kymmenen kohdan tarkistuslista pääomasijoitusta harkitseville startupeille. Kun kaikkiin kysymyksiin on vastauksena ”kyllä”, yritys on hyvässä asemassa hakemaan rahoitusta pääomasijoittajalta.

  1. Haluaako tiimimme kasvattaa yritystämme reippaasti? (On ihan ok olla hakematta kovaa kasvua, mutta silloin kyseessä ei ole pääomasijoittajan kohde.)
  2. Onko tiimissämme jäseniä, jotka ovat aiemmin tehneet samantapaista bisnestä?
  3. Osaammeko selkeästi kertoa, mitä yrityksemme tekee, kenelle ja kuka maksaa tuotteistamme tai palveluistamme? (Huom: Tekes ei ole asiakas, se on yksi mahdollinen rahoittaja.)
  4. Sopiiko yrityksemme sijoittajan fokusalueeseen? Useimmat sijoittajat ovat määritelleet kohdeyritykset toimialan, yrityksen vaiheen ja/tai maantieteellisen alueen mukaan. Esimerkiksi monet sijoittajat eivät sijoita aivan alkuvaiheen yrityksiin, joilla ei vielä ole liikevaihtoa. Nämä kannattaa selvittää ennen yhteydenottoa.
  5. Onko yrityksellämme jäsennelty strategiaesitys sekä talouslaskelmat?
  6. Onko yrityksellämme tiedossa nyt haettavan rahoituksen määrä sekä paljonko on jatkorahoituksen arvioitu tarve lähivuosina? Sijoittajan on tärkeä tietää tarvittava jatkorahoitus, sillä tulevat rahoituskierrokset joko laimentavat sijoittajan omistusosuutta tai vaativat sijoittajalta lisäsijoituksen.
  7. Onhan haettava rahoitus sen kokoinen, että yrityksemme voi toteuttaa kasvustrategiaansa sen (ja muun tiedossa olevan rahoituksen) turvin ainakin 1,5 vuotta? Sijoittajalle on tärkeä tietää, että rahat eivät lopu heti sijoituksen tekemisen jälkeen.
  8. Olemmeko varanneet riittävästi aikaa sijoituksen neuvotteluun ja valmisteluun? Pääomasijoituksen neuvotteluun menee tyypillisesti ainakin puoli vuotta kaikkine tarvittavine vaiheineen. Jos yrityksellä on kiire, rahoitus kannattaa hankkia toisenlaiselta taholta. Eräs sijoituskonkari totesi myös, että juhannuksen ja elokuun puolen välin välissä ei ole koskaan tehty hyvää sijoitusta.
  9. Olemmeko halukkaita ja valmiita ottamaan vastaan sparrausta ja neuvoja sekä toimittamaan erilaisia yhtiön toimintaa koskevia raportteja sijoittajalle? Olemmeko valmiita tekemään yksityiskohtaisen osakassopimuksen? Raportointi voi tuntua ylimääräiseltä vaivalta, mutta se on osa sparrausta ja auttaa kehittämään yhtiötä.
  10. Olemmeko valmiita yrityksemme myymiseen tai listaamiseen muutaman vuoden kuluttua? Monessa tapauksessa yrittäjät toki jatkavat työtä yrityksessä myynnin jälkeenkin.

Pääomasijoittajan mukanaolo tuo rahoituksen lisäksi paljon positiivista sparrausta yrityksille ja auttaa yrityksiä kasvamaan ja kehittymään. Yhteistyö pääomasijoittajan kanssa on iso piristysruiske kasvuhakuisen yrityksen menestymiseen.

Synnyttikö lista enemmän kysymyksiä kuin vastauksia? Voit kirjoittaa kysymyksiä alla olevaan kommenttikenttään! Lisää tietoja pääomasijoittamisesta löytyy myös Suomen pääomasijoitusyhdistyksen FVCA:n sivuilta.

Lähetä viesti

Heräsikö ajatuksia? Lähetä viesti.

Pyrimme vastaamaan sinulle vuorokauden sisällä.