We kindly inform that your browser is no longer supported by Microsoft.

Please switch to a more secure browser such as Chrome or Firefox.

20 vuotta – taakse ja eteen

20

Älypuhelinkehityksen käynnistänyt Nokian Kommunikaattori täytti 20 vuotta nyt elokuussa. Matkalla nykyiseen älypuhelimeen on tapahtunut näennäisesti valtavan paljon. Laitteiden muoto ja käyttöliittymä ovat muuttuneet, koko pienentynyt, suorituskyky kasvanut sekä laitteissa että verkoissa. Internet ja sen tarjoamat palvelut ovat läsnä aina ja kaikkialla.

Kaikesta kehityksestä huolimatta perusasia on säilynyt samana. Kommunikaattorin isoin avaus oli siinä, että se avasi osaltaan kehityspolun inhimillisen tiedonkäsittelyn ja verkossa olevan teknisen tiedonkäsittelyn väliselle vuorovaikutukselle.

Ennen datansiirron mahdollisuutta kännykällä voitiin soittaa ihmisten kesken. Puhelussa inhimillinen tiedonkäsittely on vuorovaikutuksessa toisen inhimillisen tiedonkäsittelyn kanssa. Kommunikaattorin myötä päästiin vuorovaikutukseen kahden erilaisen tietojenkäsittelyn maailmojen välillä tässä ja nyt. Luonnollisesti tietokone oli jo hiihtänyt tätä latua auki, mutta mobiili käyttö poisti sidoksen paikkaan ja aikaan. Vuorovaikutuksen rajapinta alkoi laajentua nopeilla askelilla ja kehityksen johtoon nousi kuluttaja.

Seuraavat 20 vuotta nykyhetkestä eteenpäin jatketaan tätä samaa rataa. Inhimillisen ja tietoteknisen tiedonkäsittelyn välinen vuorovaikutuksen rajapinta laajenee, syvenee, monipuolistuu, herkistyy nyansseille… paranee. Se lähestyy sitä, kuinka ihmiset ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Teknologia oppii ihmisen tavoille.

Lisätty todellisuus, vaikka Pokémon Go -pelin kautta, etsii sitä, kuinka ihmiset käyttäytyvät uuden mahdollisuuden auettua. Se etsii sitä, mitä uutta vuorovaikutuksesta voidaan oppia ja mikä vie kehitystä eteenpäin. Toisaalla sensorit auttavat keräämään tietoja palveluille, jotta ne voivat olla osuvammin vuorovaikutuksessa inhimillisen älyn kanssa.

Tällä tiellä tekoälyn kehitys on juuri nyt suurin näköpiirissä oleva murros. Se muuttaa teknisen tietojenkäsittelyn paradigman oppivaksi. Palvelu ei enää ole vain ”smart” vaan se on ”intelligent”. Ja tietokoneesta tulee osaamiskone.

Osaamiskoneen hyvä roolimalli on navigaattori. Se osaa kartat ja reitit, älyää liikennevirtojen muutokset ja palvelee päämäärään pääsemistä nöyrästi ja hermostumatta ja kaikki poikkeamat hyväksyen. Kun se muuttuu tekoälyn myötä vielä älykkäämmäksi, kaikki ovat tyytyväisiä paranevaan palveluun.

Tämä on vuorovaikutuksen laajenemisen jatkumo, vaikka se näyttäytyy murroksesta murrokseen kulkemisena. Näiden murroksien yksityiskohtien tarkkailu peittää helposti alleen todellisen vallankumouksen. Se on liiketoimintamallin vallankumous.

Kommunikaattori oli aikansa arvokas tavara, koska se avasi oven uuteen maailmaan ja sen myötä käynnistyneeseen kehitykseen. Nyt älypuhelin on tavanomainen laite, joka on monella tapaa heikoin sekä kömpelöin linkki vuorovaikutuskanavassa. Se vaatii latausta, se pitää muistaa ottaa mukaan tai menee rikki. Se on välttämätön paha, mutta todellinen arvo on sen kautta kulkevissa sisällöissä ja palveluissa.

Palvelu paranee koko ajan. Palvelu oppii ja sen oppiminen kiihtyy. Digitaalinen palvelu ei kulu vaan paranee käytössä.

Liiketoiminnassa siirtyminen tavarasta palveluun edellyttää siirtymistä tavarateollisesta logiikasta palveludominoivaan logiikkaan. Se on se vallankumous. On eri asia tehdä liiketoimintaa kuluvilla, tavarateollisilla tuotteilla ja toinen asia tehdä liiketoimintaa aina toimivilla ja paranevilla palveluilla.

Kaiken tämän kehityksen rinnalla yhteiskunnat ovat muuttuneet palveluyhteiskunniksi. Bruttokansantuotteesta länsimaissa 70-80 % tulee palvelusektorilta ja sen osuus kasvaa. Tavarateollisen kasvun aika on ohi. Palveluiden kasvu on voimistumassa ja niiden tuottavuus on rajussa kasvussa alustatalouden tarjotessa skaalautuvan mallin, kuinka vuorovaikutteinen palvelu tehdään globaalisti.

Seuraavat 20 vuotta teknologiset murrokset jatkavat tietojenkäsittelyn vuorovaikutuksen laajenemista sekä sen evoluution edistämistä, missä palveludominoiva logiikka syleilee kuoliaaksi puhtaan tavarateollisen liiketoimintamallin. Teknologiset murrokset luovat savuverhon, jonka takana vallankumous liiketoiminnassa etenee. Ne jotka sen oivaltavat, kasvavat. Ja hyödyntävät sujuvasti teknologisia murroksia kasvaakseen lisää.

Elokuussa 2016 oli merkkipäivä paitsi Kommunikaattorille niin myös sille, että maailman viiden pörssiarvoltaan arvokkaimman yhtiön kärjessä oli ensi kertaa viisi alustatalouden yhtiötä. Ei enää yhtään tavarateollista yhtiötä. On hullua olla kiirehtimättä tähän alustatalouden ja palveluiden kasvuun mukaan.

Lähetä viesti

Heräsikö ajatuksia? Lähetä viesti.

Pyrimme vastaamaan sinulle vuorokauden sisällä.